Remény
A Csevegő.net chat szolgáltató szervereCsokonai Vitéz Mihály

A reményhez

"Földiekkel játszó
Égi tünemény,
Istenségnek látszó
Csalfa, vak Remény!
Kit teremt magának
A boldogtalan,
S mint védangyalának,
Bókol úntalan.
Síma száddal mit kecsegtetsz?
Mért nevetsz felém?
Kétes kedvet mért csepegtetsz
Még most is belém?
Csak maradj magadnak!
Biztatóm valál;
Hittem szép szavadnak:
Mégis megcsalál."

Ezzel az idézettel kezdtem e lapot, mely arra hivatott, hogy bemutassa azt a legfőbb elemet, mely nélkül nem létezik eme chat.
Talán mindenki gondolt már arra, hogy érdemes alkotni valamit. Talán mindenki gondolt arra is, hogy amit ő alkotott abból már rengeteg van a világon. Ez a chat is így indult. A 2 fiatal fiú névszerint Ifrit, és Kocka jól tudta ezt mikor belevágott.
"Legyen saját chatünk nekünk is! Mélyedjünk bele az internetes programozás világába!"
Ez vezérelte őket abban, hogy nekilássanak hobbi szinten valaminek. Valaminek, amelyről sohasem gondolták, hogy lesz belőle nagy sikerű szolgáltatás.
Sok balszerencse és viszály után a felhasználók száma, és a támogatók segítségével 2003 Májusában sikerült bekerülnie Magyarország egyik nagy adatparkjába az Integrity Rt. adatparkba. A rendelkezésünkre álló adatátviteli sebesség átlagosan kitölthető 100 megabit/sec. Akkoriban még csak egy NEC desktop PC szolgálta ki a kéréseket nagy sikerrel egészen 2004 Február hónapig. Ekkor egy sajnálatos esemény miatt eltávolították a régi NEC számítógépet, és egy új számítógépre volt szükség.
A választás egy IBM e-server xSeries330-ra esett. Ennek több oka is volt. Gyorsan szükség volt egy költséghatékony, megfelelő teljesítményt nyújtó, és profi szervergépre. Nem akartunk újra beruházni egy desktop PC-be. Egy desktop PC-ből összeállított "szerver" nem is szerver. A szervert alapvetően 3 dolog különbözteti meg a desktop PC-től.

  1. Redundancia
  2. Igényes hardver
  3. Adatbiztonság(RAID)
Ezeknek az elvárásoknak megfelelt. Örömmel vettem át Budapesten a számítógépet, és hazaérve egyből szét is szedtem. Nézzük mit is nyújt: Ez szinte minden igényt kielégítettet. Operációs rendszernek ismét Linux operációs rendszert választottunk.
A nevét Hekii adta, tehát ő a keresztapja. Azért lett ez a neve, mert a remény hal meg utoljára. Hátha be tudunk mi is törni a felső pár darab chat közé, és elérni valami elegáns helyet. Ezzel a számítógéppel nyújtnuk most szobáinknak, és partnereinknek a webhosztingot, e-mail, és egyéb szolgáltatást.
Minden bizonnyal egy átlagos felhasználó, aki nem tájékozott az internetes szolgáltatások működésében nem is gondol arra, hogy ez alatt a chat alatt is van egy szervergép, mint oly sok más weblap alatt.
Habár nem a leg látványosabb eszköz egy kiszolgáló számítógép, de akit érdekel, az megtekintheti a 2004 januárjában vásárolt IBM számítógép képeit itt.